Voeding als medicijn

Voeding als medicijn

Ook kennismaken met onze praktijk?
We geven je graag meer informatie, bel 06-54322915 of maak direct een afspraak 
op een tijdstip dat jou het best uitkomt.

MAAK DIRECT EEN AFSPRAAK

Begrijp wat je eet en eet wat je begrijpt


Hippocrates en Claudius Galenus gebruikten voeding als medicijn, (zoals de Chinese geneeskunst en de Ayurveda uit India nog steeds doet). Recente westerse geneeskunst heeft voeding en medicijnen gescheiden en sindsdien zijn we de weg een beetje kwijt. 
Dat is niet vreemd, een groot deel van de informatie over voeding wordt verstrekt door de voedingsmiddelenindustrie en is dus gekleurd. Het begin daarvan ligt in de jaren ’30. 

In de jaren 30 en 40 werden aan vele producten vitamines toegevoegd, aan margarine bijvoorbeeld werd vitamine A toegevoegd. Dat mensen geen tekort hadden aan vitamine A was hierbij niet relevant. Amerika was tijdens de WO II in de ban van vitame B “vitamins wil win the war” was een slogan van het War Agency. 
Inmiddels is deze toegevoegde vitamine-rage voorbij. Dat geldt gelukkig ook voor de misvatting “linolzuur is goed voor hart en bloedvaten”. Linolzuur werd in de jaren 80 op een voetstuk gezet als ware het de verlosser die de verstandige mens uit de ziekenhuizen zou weren. Helaas bleek linolzuur een wolf in schaapskleren. Linolzuur zorgt juist voor hartaanvallen, zo blijkt uit vele onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken. 

Je zou denken dat er sindsdien veel is veranderd maar ik ben bang van niet. De moderne mens eet superfoods en bedoelt dan niet broccoli of spinazie maar gedroogde (en meestal ook rijkelijk bewerkte) besjes of vogelzaad. De mens lijkt te zoeken naar één voedingsbron die overal goed voor is en wil daar dan heel veel van eten. Maar we zijn gemaakt voor variatie, voor het eten van 5000 verschillende soorten planten/groente/fruit te eten en 50 vissoorten en gevogelte. Dus natuurlijk is er niet 1 superfood of fantastisch product dat overal goed voor is. Variatie is het begin van gezondheid. 
Het klinkt misschien vreemd maar er is maar weinig bekend over de effecten van voedsel op ons lichaam en onze gezondheid. Als omnivoren eten we zo veel verschillende dingen dat het lastig is om er gedegen onderzoek naar te doen. De onderzoeken die er zijn richten zich maar al te vaak op één aspect, dat wordt dan vervolgens volledig uit zijn verband gerukt en dan ontstaan als vanzelf de voor- en tegenstanders. 

Naast variatie is voeding waar ons lichaam gedurende de evolutie aan gewend is het best voor ons. 
Voeding die je (overgroot-)oma nog zou herkennen in de supermarkt en waarvan jij begrijpt hoe het gegroeid of geproduceerd is. Van groente weet je hoe het groeit, van vis waar het gezwommen heeft, van scharrelkip dat het gelopen heeft en van roomboter weet je het ook nog een beetje. Maar heb jij enig idee hoe margarine wordt gemaakt? 

Dat is de simpele basis van voeding als medicijn, je lichaam moet voedingstoffen binnen krijgen die echt zijn, die het herkent. Die niet uit de fabriek komen maar van het land, uit de lucht of uit de zee. En je lichaam begrijpt het als jij het begrijpt. 
In het begin is dit een grote omschakeling maar jarenlange ervaring heeft mij geleerd dat alle klanten van Anders & Beter na één of twee maanden relaxed door de supermarket lopen en weten wat wel en niet goed voor hen is. 
Zo ontstaat hun eigen-wijze dieet. Klanten van Anders & Beter die voeding gebruiken als medicijn eten geen producten omdat ik het zeg of omdat ze dat ergens gelezen hebben maar omdat ze hun eigen-wijsheid over voeding en gezondheid hebben ontwikkeld.


Share by: