Orthomoleculaire therapie

Orthomolecu.... wat?
Dat is meestal de reactie als ik zeg dat ik orthomoleculair therapeut ben. Als ik dan verder vertel, blijkt dat de meeste Nederlanders thuis regelmatig voor orthomoleculair therapeut speelt. Want wie heeft er tegenwoordig nou geen superfoods, vitamine of andere supplementen in huis?

Ik ben oprecht blij met de toenemende aandacht voor gezondheid in Nederland maar verontrust over de mate waarin superfoods, pro-biotica, vitamines, mineralen en sporenelementen worden ingenomen zonder gedegen goede voorlichting of kennis over de (positieve en negatieve) effecten.

Orthomoleculaire geneeskunde (orthos=juist moleculair=bouwstenen) houdt zich bezig met de juiste bouwstenen voor het leven. Hier vallen vitamines, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren onder. Deze bouwstenen zijn essentieel voor een goede gezondheid. Tekorten van deze voedingsstoffen kunnen veel klachten veroorzaken.

Gevolg van ontoereikende voeding is dat hormonen en neurotransmitters (boodschapperstoffen hersenen) niet meer voldoende aangemaakt of afgebroken kunnen worden, de lever onvoldoende kan ontgiften, de darmflora wordt aangetast, het immuunsysteem en klieren (schildklier, bijnier, geslachtsorganen) minder gaan functioneren. Dat geeft niet alleen lichamelijke maar ook mentale klachten.
Vaak wordt gedacht dat een burnout, een depressie of ADHD een puur psychische aandoening is. Daarbij wordt onterecht vergeten dat de hersenen onderdeel zijn van het prachtige maar oh zo complexe chemisch proces dat in ons lichaam plaatsvindt.

We zijn geen pillendokters
De orthomoleculaire wetenschap gaat op zoek naar de juiste samenstelling voedingsstoffen in het lichaam zodat deze in staat is zichzelf te genezen. Deze voedingsstoffen kunnen door verschillende oorzaken een tekort vertonen. De omstandigheden waarin je leeft bepaalt je mogelijke tekorten en de mate waarin je kunt herstellen.

Het streven daarbij is om dat zoveel mogelijk via de voeding te doen. Soms lukt dit niet en dan zijn supplementen of kruiden nodig om de balans te herstellen.

De orthomoleculaire behandeling geeft je inzicht in de oorzaak van je tekorten, de reden van je klachten en een concreet behandel-, lifestyle- en voedingsplan dat past bij jouw leefsituatie.