Hormoonanalyse

Hormonen in balans?

Hormonen vervullen binnen je lichaam tal van taken en worden gebruikt door al je lichaamscellen. Je hormonen werken op een ongelooflijk complexe manier samen en in die samenwerking kan van alles misgaan door medicijnen, voeding, verkeerd dieet en (tekort aan) beweging. Je cellen kunnen resistent worden voor hormonen (denk aan diabetes), je hormonen kunnen op de spaarstand gaan en zo je verbranding remmen, je kunt van een bepaald hormoon te weinig aanmaken of in de verkeerde vorm, te weinig van het één is automatische een relatief overschot van het ander. En daarmee ontstaat een verstoorde balans.

Hormonale veranderingen worden veelal geassocieerd met puberteit, menopauze en vruchtbaarheid. Redelijk nieuw is de aandacht die wordt gegeven aan de rol die hormonen spelen bij gewichtstoename, metabolisme, humeur, energie, libido en mentaal welbevinden.

Wanneer hormoonspiegels voor een wat langere periode verhoogd of verlaagd zijn ontstaan chronische problemen. Mensen die insuline resistent zijn bijv., zijn veelal ook resistent voor leptine. Leptine is een hormoon dat de eetlust en het gewicht regelt. Wanneer je resistent bent voor leptine blokkeert het eetlustcentrum in de hersenen en zal iemand veel trek hebben en zal het metabolisme vertragen. De hersenen denken dat er een tekort is ondanks dat de persoon overgewicht kan hebben. Dit resulteert in trek en zelfs eetbuien waarbij behoefte is aan voedsel met een hoge caloriewaarde.

Deze situatie zorgt dat het lichaam meer vet gaat vasthouden m.n. rond de buik. Dat is vaak vet waar cytokines worden gemaakt, deze veroorzaken een verhoogde kans op ontstekingen die er weer voor zorgen dat diabetes en hartinfarcten kunnen ontstaan.

En dit is nog maar één voorbeeld van hormonale disbalans. In Nederland heeft Ralph Moorman hormonen en disbalans op de kaart gezet. Hij heeft een aantal mensen getraind om zijn methoden toe te passen. Ellen van Beek heeft deze opleiding gevolgd en het examen behaald. Daarom kan voor iedere klant van Anders & Beter een uitgebreide en gedegen hormoonanalyse worden gemaakt om zo snel mogelijk het resultaat te behalen dat jij wilt!

Soms is er aanleiding om de hormoonsituatie exact te laten bepalen.
Zo kan bijvoorbeeld een adreanale stressindex worden bepaald door het laboratorium waarmee ik samenwerk.
Bij deze test wordt onderzocht of symptomen als vermoeidheid, lage weerstand, stemmingswisselingen, huidproblemen, osteoporose, versnelde verouderingsprocessen veroorzaakt worden door een verminderde conditie van de bijnieren. Om dit te onderzoeken worden de hormonen cortisol en DHEA gemeten in speeksel.

Ook de hormonen oestradiol, progesteron en testosteron kunnen op deze wijze worden bepaald. Oestrogene hormonen, waarvan oestradiol de belangrijkste is, reguleren onder andere de groei en ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, ze hebben veel invloed op de menstruele cyclus, het centrale zenuwstelsel, het cardiovasculaire systeem, het botmetabolisme en ook op de kwaliteit van de spierkracht bij de vrouw. Naar aanleiding van de gemeten concentraties oestradiol, progesteron, testosteron en DHEA kan de juiste therapie worden ingezet waardoor de klachten afnemen en de kwaliteit van leven wordt verbeterd.

Aangezien deze methode vrij nieuw is en anti-ageing in Nederland nog niet hoog op de zorgkaart staat wordt deze hormoonanalyse nog niet vergoed door de zorgverzekering. De kosten van een hormoonanalyse bedragen € 69,00 exclusief B.T.W. De kosten voor een laboratorium-onderzoek zijn afhankelijk van hetgeen bepaald moet worden.

Dr. Jeffry S. Life (grondlegger van leeftijdsmanagement in Amerika);